Koronapandemien har fått konsekvenser for likestillingen, både globalt og i Norge. Lønnsforskjellene øker enda mer fra 2019 til 2020. Vold mot kvinner og barn økte umiddelbart da verden ble stengt ned i mars 2020. Krisetelefonene blir nedringt. Andelen jenter som får gå på skolen synker når skolene åpner igjen. Jentesporten får dårligere kår. Konsekvensene treffer på stort og smått.

Konsekvensene av ulikhet rammer alle. Menn, barn og kvinner, alle har det litt dårligere når ulikhetene får vokse. Derfor har biblioteket satt fokus på dette i anledning kvinnedagen, 8.mars.

Årets internasjonale markering retter fokus på jenter og kvinners innsats – spesielt i håndteringen av koronapandemien. Tanken er også å feire den enorme innsatsen jenter og kvinner over hele verden gjør for å skape en mer lik og rettferdig fremtid for alle.

På biblioteket er det satt opp utstillinger der lånerne kan forsyne seg med romaner og fagbøker som gir både underholdning og opplysning. Det er også satt frem gratis mønster til brodering, og maler for fargelegging.

I tillegg har synlige mennesker i Sola tatt utfordringen vår med å dele sine beste boktips i anledning Den internasjonale kvinnedagen. For ordens skyld: Biblioteket spurte også utvalgte menn om å dele lesetips, men det var damene som var raskt på utfordringen.

Bianca Bysheim Voll
Aktuell: Leder for ungdomsrådet i Sola, aktiv i UKIS

Boktips:
Gleden med skjeden: alt du trenger å vite om underlivet” av Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl ; illustrert avav Tegnehanne. Fyller alle hull som seksualundervisningen på skolen ikke har dekket. Bianca anbefaler den til alle, både ungdom og voksne, og du trenger ikke lese alt.

Dagny Moland Seim
Aktuell: Arrangerer feministisk lesesirkel på Sølvberget i Stavanger

Boktips:
Invisible woman” av Caroline Criado Perez – en bok som forklarer hvordan kvinner blir forbigått og ikke inkludert i forskning og utvikling av samfunnet.

Om muser og menn” av Marta Breen – hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun blir stemplet som gal? Denne boken går gjennom kvinnehistorien og handler om de kvinnene som har sparket ned dørene for oss.

How to be a woman” av Caitlin Moran” – en gammel klassiker, men den er veldig veldig morsom og et godt alternativ nå som det er få stand-up show.

Anja Berggård Endresen
Aktuell: Gruppeleder i Sola Venstre, nestleder i Rogaland Venstre

Boktips:
60 damer du skulle ha møtt” av Marta Breen – en kjapp gjennomgang av kvinnehistorien.

Gestapokjelleren” av Sven Egil Omdal – i denne boken kan du lese om krigshelten Solveig Bergslien (24), en av Rogalands største krigshelter, som ofret livet sitt i motstandskampen og døde i Gestapokjelleren på Eiganes.

Forrådt” av Amalie Skram – en klassiker som handler om et ulykkelig ekteskap og hvor viktig det er at damer får kunnskap om hvordan verden fungerer.
Forrådt finnes også som lydbok.

Siv-Len Strandskog
Aktuell: Gruppeleder i Sola Arbeiderparti og varaordfører i Sola

Boktips:
Egalias døtre” av Gerd Brantenberg – en satire hvor verden er snudd opp ned. Kvinner har makten og undertrykker menn, og følger en kameratgjeng som gjør opprør og starter “maskulinistbevegelsen”.

Hvem sa hva?” av Helene Uri – språkforsker Helene Uri har undersøkt rollen det maskuline og det feministiske språket spiller i samfunnet vårt. Hvorfor er det slik at det ikke finnes et maskulint uttrykk for skravlekjerring når alle undersøkelser viser at det er menn som snakker mest?

Skamløs” av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz – boken handler om hvordan jenter med etnisk minoritetsbakgrun opplever det er å vokse opp i Norge i dag. Jentene deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet.

Janne Stangeland Rege
Aktuell: Gruppeleder i Sola Høyre, leder for Rogaland Høyres kvinneforum

Boktips:
Godt nok for de svina” av Anita Krohn Traaseth – om å gripe mulighetene, vise hvem man er og tørre å stole på at man er god nok. Den handler om å lede andre, men ikke minst om å lede seg selv.

Mirakel” av R.J. Palacio
Får du valget mellom å få rett eller være snill, velg snill. Vi følger August som er født med deformert ansikt. Han har gjennomgått 27 operasjoner. Auggie, som han kalles, får hjemmeundervisning, men når han skal begynne i 5.klasse bestemmer foreldrene at han skal starte på vanlig skole. Det blir en tøff reise for en gutt som er annerledes. Alle bør lese denne boken, en bok som gjør noe med deg som menneske.

Margrethe Vika
Aktuell: Varamedlemkommunestyret i Sola, stortingskandidat for Rogaland Høyre

Bok-, video- og podcasttips:
Vi burde alle være feminister” av Chimamanda Ngozi Adichie – å diskutere hva feminisme betyr for menn og kvinner i dag er viktig for å bedre likestilling i samfunnet. Dette er en liten, men tankevekkende bok om feminisme. Boken ble utgitt etter hennes TEDxEuston innlegg i desember 2012:
We should all be feminists | Chimamanda Ngozi Adichie | TEDxEuston

Napolikvartetten” av Elena Ferrante – historien om vennskapet mellom Elena og Lila fra 1950-årene og frem til i dag. En serie i fire bøker som går tett på kvinners liv og vilkår i det 20. Hundreåret.

Klimakvartetten” av Maja Lunde – tre av bøkene er utgitt i denne planlagte kvartett om mennesker, naturen og vår felles sårbarhet. Bøkene kan leses frittstående, men de henger sammen ved at alle omhandler de viktigste klimaproblemene vi står ovenfor både nå og i tiden vi har foran oss.

Mothers of Invention” – sjekk ut denne podcasten! Den tidligere irske presidenten, Mary Robinson og komikerforfatteren, Maeve Higgins snakker om og med inspirerende kvinnelige lederne som bidra til klimautfordringen på en positiv måte. Mye latter og gode historier!