Kaffefilter med frøVil du være med oss å samle inn frø?

I 2022 starter Sola bibliotek med frøbibliotek. Det fungerer slik at du kan komme og låne frø på biblioteket og så de hjemme. Når høsten kommer, så kan du høste frø fra plantene og levere de tilbake på biblioteket. Du trenger ikke ha stor hage eller masse erfaring for å prøve deg. Ordningen er basert på tillitt, og målet er at flere skal få prøve å dyrke selv og lære om høsting av frø.

I første omgang samler vi inn frø, så har du noen til overs tar vi gjerne imot! Legg gjerne frøene i et kaffefilter eller papir, slik at de ikke råtner. Husk å merke med navn på hvilke frø du samler. Frø kan leveres i åpningstiden på både Sola og Tananger bibliotek. 

Tips til å høste frø (hentet fra spirea.no):
1) Vent til frøkapselen er blitt brun. Ofte vil frøkapselen åpne seg litt i den ene enden, for å signalisere at den er moden. 

2) Høst frøene midt på dagen, en dag det ikke regner. Klipp av hele frøkapselen og legg den i et kaffefilter eller lignende. Bruk ikke plast, da kan frøene råtne. 

3) Merk posen godt med hva den inneholder, og legg den på et tørt og mørkt sted for å tørke videre. 

4) Du kan enten velge å oppbevare frøene med frøkapslene videre i kaffefilteret, eller du kan rense vekk alt som ikke er frø.  

5) Merk godt med hvilken sort frø det er.