Ny i Norge?

Sist oppdatert 16. mai 2024

I Norge er det gratis å bruke biblioteket. Spør de som jobber der dersom du lurer på noe. De er der for å hjelpe deg!

Gratis bibliotekkort for alle
Det er gratis å få bibliotekkort. Ta med legitimasjon og kom på biblioteket, så hjelper de ansatte deg med å lage bibliotekkort. Bibliotekkortet kan du bruke til å låne bøker, lydbøker og filmer. Det er helt gratis å låne, så lenge du leverer tilbake det du låner innen fristen. Dersom du ikke leverer innen fristen må du betale et gebyr. Dersom du mister eller ødelegger det du låner må du betale for det, slik at vi kan kjøpe nytt.

Bøker på mange språk
På biblioteket er de fleste bøkene på norsk. Vi har også en stor samling med bøker på engelsk. Biblioteket har en liten samling barnebøker på ulike språk, blant annet polsk, russisk, ukrainsk, og arabisk.

“Det flerspråklige bibliotek” har bøker på de fleste morsmål. Det er gratis. Du kan bestille selv eller få hjelp på biblioteket: www.bibliotekutvikling.no/dfb
Bøkene du bestiller her kan hentes på ditt bibliotek.

“Verdensbiblioteket” har digitale bøker og lydbøker på mange språk. Det er gratis, Lag bruker selv på: www.verdensbiblioteket.no.

Pressreader har digitale aviser og magasin fra mange land, på mange ulike språk. Du kan bruke Pressreader og lese på mobil eller pc. Det er gratis, men kan være litt vrient å få til første gang. Spør om hjelp på biblioteket.

Vi har en egen hylle med bøker til deg som er ny i Norge og vil øve på å lese norsk. Hyllen er merket med “Bok til alle”.

Gratis internett og PC-er
Det er gratis å bruke det trådløse internettet på biblioteket (SolaKomWiFi). Det er også gratis å låne PC, skrive ut og kopiere dokumenter. For skanning av dokumenter må du få hjelp av betjeningen.
Kopiering, utskrifter og skanning er gratis både på Sola bibliotek og Tananger filial.

Lær norsk
Kom og øv på å snakke norsk sammen med andre. Det er gratis å være med. Det er språkkafé på Sola kulturhus hver tirsdag kl 17.00 - 18.30. Arrangementet er gratis, krever ingen påmelding og er åpent for alle som vil øve på å snakke norsk. Språkkaféen holdes i Bokkjelleren i samarbeid med Sola Røde Kors og Sola kulturhus. Følg med på Sola bibliotek sin Facebookside for oppdatert informasjon.

Et sted å møtes
Biblioteket kan også brukes som et sted å møtes. Vi har et koselig barnerom og mange ulike sitteplasser som kan brukes til å lese eller prate. Det er viktig å vise hensyn til andre som er i biblioteket samtidig og ikke forstyrre hverandre.

Sola bibliotek er et meråpent bibliotek. Det betyr at det er mulig å komme inn på biblioteket mellom kl. 7-23 hver dag hele året (gjelder for personer over 15 år). For å kunne bruke meråpent bibliotek må du besøke biblioteket i betjent åpningstid for å skrive under på avtale.

Bli med på arrangement
Du kan delta på arrangement for både barn og voksne. Noen av arrangementene for voksen koster penger, men alle arrangementene for barn er gratis. Oversikt over alle arrangementene finner du på nettsiden, www.solabibliotek.no, eller i brosjyre på biblioteket.

Hver sommer kan barn fra 6-12 år være med på Sommerles. Det er en lesekonkurranse hvor barna kan få fine premier. Sommerles er en god måte å motivere barna til å lese mye.

Regler på biblioteket
Biblioteket er for alle. Innbyggerne tar vare på biblioteket sammen med de som jobber der.

For å få til at alt er gratis må alle passe på bøkene. Det du låner må leveres tilbake i god stand, og innen fristen. Hvis du leverer for sent eller bøkene er ødelagt, kan det føre til kostnader. Dette står forklart i lånereglementet. Bibliotekarene kan også forklare mer.

Biblioteket er en roligere møteplass, ikke en lekeplass eller park. Det er mange som sitter og leser, studerer eller til og med har eksamen her. Vi tar hensyn til hverandre. Bruk rolig stemme. Gå ut når du skal prate i mobilen eller spille musikk.

Det er vanlig å bidra til å holde det fint og ryddig. Rydd opp leker og kast søppel. Legg bøker på innleveringstrallene.

Kontakt

Sola kommune
Ansvarlig redaktør: Sylvi Moland Johansen
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygget med Libry Content